Informări

Vineri, 30 Iulie 2021
COMUNICAT DE PRESĂ: De la 1 august, STB SA asigură un transport accesibil şi atractiv în zona metropolitană prin noua ofertă tarifară integrată

STB SA și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) au semnat joi, 29 iulie, contractul de delegare de gestiune pentru serviciul de transport public de călători pe o perioadă de 10 ani.

Astfel, de la 1 august, va fi aplicată o nouă politică tarifară, iar vechile bilete cumpărate pentru transportul public din București și Ilfov vor fi convertite automat, conform noii oferte de mobilitate.

Validatoarele care funcționează pe vehiculele tuturor celor patru operatori de transport din zona metropolitană, integrate prin Sistemul Automat de Taxare aflat în proprietatea STB SA vor recunoaște atât vechile titluri de călătorie, cât și noile bilete integrate în sistem. De exemplu, titlurile de 1,30 lei vor fi validate și recunoscute de către Sistemul Automat de Taxare (SAT) ca fiind bilete de 3 lei (valabile 90 de minute pe toate liniile de suprafață). Noua politică tarifară a transportului în comun de suprafață din regiunea București-Ilfov, corelată cu cea a Metrorex, va fi aplicată de la 1 august a.c., datorită eforturilor susținute a angajatilor STB SA, care într-o perioadă scurtă, de circa o săptămână, au reușit să integreze în sistem atât vechile titluri de călătorie, cât și pe cele noi.

Abonamentele existente, din vechea ofertă, cum sunt cel de o zi, cel de șapte zile sau cel de 15 zile, vor fi recunoscute și convertite la abonamentul actualizat din noua ofertă tarifară, pentru aceeași perioadă de timp pentru care a fost achiziționat. Toate titlurile vechi de călătorie, cu excepția abonamentelor pe o linie și pe două linii, vor fi recunoscute și vor fi valabile inclusiv pe liniile regionale. De exemplu, dacă un călător are un abonament urban de 72 de ore, la validarea acestuia după data de 1 august, el va beneficia de transport în cele 72 de ore, inclusiv pe liniile regionale sau expres, ceea ce vechiul abonament nu îi permitea. Singurele titluri care vor rămâne valabile exact în forma în care au fost achiziționate vor fi abonamentele pe o linie și cele pe două linii.

Sistemul de comunicare între SAT și sistemul de validare a călătoriilor de la metrou permite călătorilor să utilizeze un singur bilet sau abonament atât pe vehiculele de suprafață, cât și la metrou, în intervalul de timp pentru care a fost achiziționat.

Călătorii trebuie să urmărească momentul când expiră termenul pentru care au fost achiziționate biletele iar pentru a continua deplasarea, să valideze din nou sau să cumpere un nou bilet. Toate tipurile de bilete sau abonamente care se regăsesc în noua ofertă tarifară vor putea fi încărcate pe cardul activ.

În toate vehiculele vor fi afișate informații despre noua ofertă tarifară, dar și despre felul cum pot fi cumpărate biletele sau abonamentele, respectiv de la centrele de vânzare, prin SMS sau prin intermediul aplicației mobile 24Pay sau plata direct la validator cu cardul bancar contactless (posibilă în prezent la toate autobuzele noi Otokar și Mercedes Hybrid, dar și pe tramvaiele liniei 41 și 1/10, cu intenția de extindere la toate vehiculele). Totodată, pentru cei care au un cont deschis, poate fi utilizată reîncărcarea online a cardului (accesând site-ul http://online.stbsa.ro). STB SA va afișa în vehicule și la centrele de vânzare toate informațiile de care călătorii au nevoie pentru a se familiariza cu noua ofertă tarifară.

Pentru a evita confuziile și neclaritățile, în toată luna august, echipele de control ale STB SA vor desfășura activități de informare și îndrumare, acordând asistență călătorilor atât pentru utilizarea noilor bilete, cât și referitor la felul în care trebuie utilizate cele cumpărate anterior. Totodată, informațiile despre noua ofertă tarifară vor fi disponibile și prin intermediul aplicației InfoTB.

Toate aceste eforturi sunt doar o componentă dintr-un proiect mult mai amplu al conducerii STB SA, de creștere a calității serviciilor oferite călătorilor, proiect care include printre altele sporirea în regim de urgență a parcului de vehicule dotate cu aer condiționat și înnoirea parcului circulant existent prin eliminarea treptată a autobuzelor cu normă de poluare Euro 3. Acum, la peste 100 de ani de existență, STB SA își propune și va reuși să înlăture carențele trecutului, devenind o companie dinamică, modernă, apropiată de călător, ai cărei salariați depun eforturi pentru a aduce servicii de calitate, la nivel european. Așteptăm de la călători sugestii și propuneri de îmbunătățire a serviciilor, dar în același timp să respecte și eforturile noastre. Consider că de fiecare dintre noi depinde în ce condiții călătorim”, conchide Adrian Criț, directorul general al STB SA.

În funcție de venituri, dar și de interesul pe care îl au, călătorii pot opta pentru următoarele bilete sau abonamente din noua ofertă tarifară:

- bilet de 90 de minute – 3 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- bilet de 120 de minute – 5 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou.

- bilet de 24 de ore - 8 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- bilet de 24 de ore - 14 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;

- bilet de 72 de ore - 20 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- bilet de 72 de ore - 35 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;

- abonament 7 zile – 30 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- abonament 7 zile – 50 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;

- abonament lunar – 80 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- abonament lunar – 140 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;

- abonament 6 luni – 400 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- abonament 6 luni – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou;

- abonament un an – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

- abonament un an – 1.200 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe Metrou.

 

Biroul Comunicare STB SA


Joi, 29 Iulie 2021
Măsuri de reorganizare a transportului public, aplicate de la 1 august pe liniile 780, 303 și R409

Ca urmare a deciziei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov privind optimizarea rețelei de transport public, începând de duminică, 01.08.2021, STB SA va aplica următoarele măsuri de reorganizare:

Linia expres 780 („Gara Basarab” – „Aeroportul Internațional Henri Coandă”) va fi suspendată. Funcționarea acesteia va putea fi reluată temporar, în situațiile în care circulația feroviară pe ruta Gara de Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă va fi întreruptă.

Abonamentele achiziționate pe linia 780 devin abonamente metropolitane, cu valabilitate pe toate liniile de transport public de suprafață din regiunea București-Ilfov.

Linia de autobuz 303 („Depoul Alexandria” – „Pecinişca”) va fi suspendată, având în vedere că aceasta funcționează pe traseu comun cu liniile R426, R427, R428 și R464.

Abonamentele achiziționate pe linia 303 vor putea fi folosite, până la expirare, pe toate liniile cu traseu comun (dar numai pe porțiunile de traseu comun), cu aplicarea obligatorie a procedeului de validare pe traseu comun (apăsând tasta “r” înainte de a apropia cardul de validator, în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid, sau tasta 2 a validatorului, în celelalte vehicule).

Linia regională R409 („Bucur Obor” – „Merii Petchii”) va fi preluată, spre execuție, de un alt operator din zona metropolitană.

Abonamentele achiziționate pe linia R409 rămân valabile în continuare, indiferent de operatorul de transport căruia aceasta îi este atribuită.

De la aceeaşi dată, indicativele liniilor regionale vor fi modificate, acestea urmând a funcționa fără prefixul „R”.


Joi, 29 Iulie 2021
Temporar, liniile 243, 282, 343 și N123 vor fi deviate în zona Pasajului Doamna Ghica

Având în vedere instituirea unor restricții de circulație pe Str. Doamna Ghica, în perioada 30.07.2021 - 01.08.2021, traseele liniilor de autobuz care funcționează în zona Pasajului Doamna Ghica vor fi deviate.

Astfel, autobuzele liniei 243 vor circula (pe sensul spre terminalul „CFR Constanţa”) pe traseul de bază de la terminalul „Bd. Alexandru Obregia” până la intersecția Şos. Colentina/Str. Teiul Doamnei, apoi pe un traseu modificat, pe Str. Teiul Doamnei, Bd. Lacul Tei, Str. Petricani, după care vor urma traseul actual. Pe sensul spre terminalul „Doamna Ghica”, traseul acestei linii nu va fi modificat, însă, pentru efectuarea în siguranță a virajului la stânga de pe Şos. Colentina pe Str. Teiul Doamnei, autobuzele vor circula pe carosabil pe Șos. Colentina (pe tronsonul cuprins între Str. Ziduri Moşi și Str. Teiul Doamnei) şi vor efectua opriri în stația „Ziduri Moşi”, aferentă liniilor 667 şi N108.

Autobuzele liniei 282 vor circula (pe sensul spre terminalul „Gara Basarab”) pe traseul de bază de la terminalul „Șoseaua Fundeni” până la intersecţia Şos. Colentina/Str. Doamna Ghica, apoi pe un traseu modificat, pe Şos. Colentina, Str. Teiul Doamnei, Bd. Lacul Tei, după care vor urma traseul actual. Circulația acestor autobuze nu va fi modificată pe sensul opus.

Autobuzele liniei 343 vor circula (pe sensul spre terminalul „Piaţa Dorobanţi”) pe traseul de bază de la terminalul „Fundeni” până la intersecţia Şos. Colentina/Str. Doamna Ghica, apoi pe un traseu modificat, pe Şos. Colentina, Str. Teiul Doamnei, Bd. Lacul Tei, Str. Petricani, după care vor urma traseul actual. Circulația acestor autobuze nu va fi modificată pe sensul opus.

Autobuzele liniei de noapte N123 vor circula (pe sensul spre terminalul „Bd. Alexandru Obregia”) pe traseul de bază de la terminalul „Pasaj Colentina” până la intersecţia Şos. Colentina/Str. Doamna Ghica, apoi pe un traseu modificat, pe Şos. Colentina, Str. Teiul Doamnei, Bd. Lacul Tei, după care vor urma traseul actual. Circulația acestor autobuze nu va fi modificată pe sensul opus.


Miercuri, 28 Iulie 2021
Temporar, autobuzele liniei 361 vor circula deviat în ziua de 29 iulie

Cu ocazia ceremoniei publice prilejuite de sărbătorirea Zilei Imnului Naţional al României”, joi, 29.07.2021, între orele 08:00-10:00, circulația rutieră va fi restricționată total pe Calea Victoriei, pe tronsonul cuprins între Str. Ion Cȃmpineanu şi Bd. Regina Elisabeta.

Având în vedere aceste măsuri, linia de autobuz 361 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul Piața Unirii.

Astfel, de la intersecția Calea Victoriei/Str. C.A. Rosetti,  autobuzele liniei 361 vor circula pe Str. C.A. Rosetti, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. I.C. Brătianu, Str. Halelor, rond Piața Unirii. Circulația autobuzelor pe sensul opus nu va fi modificată.

Totodată, în momentul intonării Imnului Național al României, circulația rutieră va fi întreruptă timp de 5 minute (în intervalul orar 09:00-10:00) și pe Bd. Regina Elisabeta, pe tronsonul cuprins între Piața Universității şi Str. Ion Brezoianu, iar vehiculele de transport public ale STB SA aflate în zona menționată vor staționa pe banda I de circulație.

Liniile de transport public care funcționează pe Bd. Regina Elisabeta sunt: 61, 66, 69, 70, 85, 90, 122, 137, 138, 201 și 336.


Marţi, 27 Iulie 2021
Autobuzele liniei 282 vor opri în stația „Bd. Lacul Tei” de pe Șos. Petricani

Începând de miercuri, 28.07.2021, autobuzele liniei 282 nu vor mai efectua opriri în stația „Şoseaua Petricani”, situată pe Bd. Lacul Tei, pe sensul spre terminalul „Şoseaua Fundeni”, ci în stația „Bd. Lacul Tei”, situată pe Șos. Petricani, aferentă liniilor de autobuz 243 şi 343, în vederea facilitării transbordărilor în această zonă.

Stația „Șoseaua Petricani” va funcționa în continuare pentru autobuzele liniei de noapte N123.