Informări

Sâmbătă, 19 Septembrie 2020
Expoziție de artă urbană în mișcare în cadrul proiectului "București - O inimă. O poveste."

Pentru a marca celebrarea celor 561 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului, Primăria Capitalei, prin Creart, în parteneriat cu Societatea de Transport București STB SA, propune publicului proiectul special „Bucharest – One Heart. One Story.”

Evenimentul se desfășoară în aer liber, în perioada 16 – 20 septembrie 2020.

Cu acest prilej orașul este sărbătorit prin unitate, mesaje, culoare și frumos. Proiectul nu presupune aglomerarea participanților în cadrul unor adunări publice dedicate, ci aducerea actelor artistice pe traseul lor zilnic, prin:

* Expoziție de artă urbană în mișcare: tramvaie personalizate cu graffiti;

* Festivalul Internațional iMapp Bucharest 2020 online;

* Proiecții video pe fațadele unor clădiri din inima orașului – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Hotel InterContinental și Universitatea din București - 20 septembrie, între orele 20:30 și 23:00.

Din 20 septembrie și până pe 10 decembrie, 7 tramvaie de pe liniile 1, 10, 21, 25, 27, 40 și 41 vor încânta privile pasionaților de street art și ale trecătorilor, în drumul lor spre casă, serviciu sau alte destinații. Aceștia vor descoperi un București efervescent și vibrant, cu povești care transcend imaginile și provoacă privitorul să vadă dincolo de ele și să descopere, într-un alt mod, acest fenomen al artei urbane, precum și mesajele frumos conturate ale artiștilor.

Tot în acest context social-cultural, Societatea de Transport București STB SA organizează duminică, 20 septembrie, între orele 11:00 și 13:00, „Parada Tramvaielor de Epocă.” Vehiculele vor străbate centrul Capitalei, circulând pe traseul Depoul Piața Victoriei, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Șoseaua Ștefan cel Mare, Obor, Calea Moșilor, Piața Sfântul Gheorghe și retur. Pentru a respecta măsurile de prevenire a infectării cu noul Coronavirus, tramvaiele vor circula fără călători. Ele vor staționa la terminalul Piața Sfântul Gheorghe, unde pasionații de istorie și tradiție vor putea admira și fotografia vehiculele de epocă.

Din convoi va face parte tramvaiul tip V056, fabricat în anul 1956 prin modernizarea tramvaiului Doyle-Thompson. Caracteristicile tehnice ale acestuia sunt: număr de osii – 2; lungime – 10.3 m; lăţime – 2.182 m; greutate (gol) – 12.2 t; locuri pe scaune – 13, capacitate – 16 călători. A circulat în Bucureşti până în anul 1981.

Un alt tramvai din cadrul paradei, tip EP/V3A, a fost produs în anul 1976, prin modernizarea tot în cadrul Uzinei de Reparaţii, a tramvaiului Electroputere Craiova (fabricat în 1955). Caracteristicile tehnice sunt: număr de osii – 4; lungime 14.1 m; lăţime – 2.27 m; greutate (gol) – 20.4t; locuri pe scaune – 20; capacitate – 156 călători. A circulat în Bucureşti până în anul 2002.

Cel de-al treilea tramvai va fi Rathgerber tip 3.16, fabricat în perioada 1966-1969, intrat în inventarul STB (fostă RATB) în anul 1999. Caracteristicile tehnice sunt: lungime – 16.7 m; lăţimea – 2.35 m; greutate – 23.3 t; locuri pe scaune – 40; capacitate – 151 călători. A circulat în Bucureşti până în anul 2002, după care a fost transformat în vagon tip restaurant, în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB.


Vineri, 18 Septembrie 2020
Liniile de autobuz 243 și 343 vor funcționa pe trasee modificate

Începând de sâmbătă, 19.09.2020, liniile de autobuz 243 și 343 vor funcționa pe trasee modificate, ca urmare a finalizării lucrărilor de modernizare desfășurate pe Str. Fabrica de Glucoză.

Astfel, autobuzele liniei 243 vor circula pe traseul actual de la terminalul „Cora Pantelimon” până la „Bd. Lacul Tei”, apoi pe un traseu prelungit, pe Str. Petricani, Bd. Dimitrie Pompeiu, Str. Gara Herăstrău, Șos. Pipera, până la terminalul „CFR Constanța”, cu întoarcere pe Șos. Pipera, Str. Barbu Văcărescu, Str. Fabrica de Glucoză, Str. Gara Herăstrău, Bd. Dimitrie Pompeiu, Str. Petricani, de unde revine pe traseul actual.

Pe traseul prelungit, autobuzele liniei 243 vor efectua opriri astfel:

  • pe Str. Petricani, în stațiile comune cu cele ale liniei 343: „Bd. Lacul Tei” (pe sensul spre „CFR Constanța”), „Ștrandul Tei” (pe ambele sensuri) și „Fabrica de Glucoză” (pe sensul spre „Cora Pantelimon”),
  • pe Bd. Dimitrie Pompeiu, în stațiile nou înființate „Șoseaua Petricani”, „Rocin”, „Platforma Pipera” (pe ambele sensuri) și „Metrou Pipera” (pe sensul spre Șoseaua Petricani), precum și în stația „Metrou Pipera”, comună cu cea a liniei N125 (pe sensul spre CFR Constanța),
  • pe Șos. Pipera, în stațiile comune cu cele ale liniilor 112 și 135, de pe ambele sensuri: „Barbu Văcărescu”, „Marin Dracea”, „Pipera” și „CFR Constanța”.

Autobuzele liniei 343 vor circula pe traseul de bază între „Institutul Oncologic” și intersecția Str. Petricani/ Șos. Fabrica de Glucoză/ Autostrada A3, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri, pe Șos. Fabrica de Glucoză, Calea Floreasca, Bd. Mircea Eliade, Str. Av. Radu Beller, cu întoarcere la Piața Dorobanți.

Pe traseul modificat, autobuzele liniei 343 vor efectua opriri astfel:

  • în stațiile: „Fabrica de Glucoză” (pe sensul spre Piața Dorobanți), „Fabrica de Glucoză 15” (pe sensul spre Piața Dorobanți), „George Constantinescu” (în ambele sensuri), „Chefalului” (în ambele sensuri), Barbu Văcărescu (în ambele sensuri), „Fabrica de glucoză 8” (pe sensul spre „Institutul Oncologic”), „Petricani” (pe sensul spre „Institutul Oncologic”),
  • în stațiile nou înființate de pe Șos. Fabrica de Glucoză: „Șoseaua Fabrica de Glucoză” (în ambele sensuri), „Ancuța Băneasa” (în ambele sensuri), „Ceaikovski” (pe sensul spre „Institutul Oncologic”),
  • în stațiile comune cu cele ale liniei 135, de pe Calea Floreasca: „Sala Lucian Grigorescu” (în ambele sensuri), „Piața Dorobanți” (în ambele sensuri),
  • în stațiile comune cu cele ale liniilor 182 și 282, de pe Str. Av. Radu Beller
  • în stația nou înființată, „Piața Dorobanți” (în ambele sensuri), de pe Calea Dorobanți.

Vineri, 18 Septembrie 2020
Eveniment de circulație pe linia de tramvai 41

Astăzi, 18.09.2020, în jurul orei 16:00, un tramvai din linia 41 care circula pe Șoseaua Virtuții, pe sensul spre terminalul „Ghencea”, a accidentat o persoană care traversa prin loc nepermis.

Din această cauză, circulația tramvaielor liniei 41 a fost blocată. Pentru preluarea călătorilor din zonă, STB SA a înființat operativ o linie navetă de autobuze, între terminalele Ghencea și Piața Presei.

La locul accidentului au fost prezente echipajele de la Poliție și Ambulanță. Cazul va fi cercetat de către organele de poliție.

Circulația tramvaielor liniei 41 a fost relută la ora 17:45.


Vineri, 18 Septembrie 2020
Autobuzele liniei 601 vor circula, de sâmbătă, pe Pasajul Rutier Ciurel

Pasajul Rutier Ciurel va fi deschis circulației începând cu data de 19.09.2020, anunță Primarul General al Capitalei.

Având în vedere acest aspect, de la aceeași dată, linia 601 va funcționa pe un traseu modificat pe sensul spre terminalul „Semănătoarea Poarta 2”.

Astfel, autobuzele vor circula pe traseul de bază între terminalul „Piața Rosetti” și intersecția Șos. Virtuții/ Splaiul Independenței, apoi pe un traseu modificat, pe Pasajul Rutier Ciurel, Splaiul Independenței, până la capătul de linie „Semănătoarea Poarta 2”.  

De la aceeași dată, stația „Pod Ciurel”, amplasată pe Splaiul Independenței, pe sensul spre „Semănătoarea Poarta 2”, va fi suspendată.


Joi, 17 Septembrie 2020
În zilele de weekend, liniile 361 și 784 revin la traseele de bază pe Calea Victoriei și pe Bd. Unirii

Traficul rutier pe Calea Victoriei și pe Bd. Unirii se va desfășura fără restricțiile de circulație ce au fost impuse asupra zilelor de sfârșit de săptămână, necesare pentru funcționarea zonelor de promenadă din centrul Capitalei în perioada 22.05.2020 – 14.09.2020.

Astfel, începând de sâmbătă, 19.09.2020, autobuzele liniilor 361 și 784 revin pe traseele de bază pe sensul de mers spre Piața Unirii, cel care a fost modificat pe anumite tronsoane din arterele menționate mai sus.