Recomandări

Societatea de Transport Bucureşti - STB SA utilizează un sistem modern de taxare, bazat pe tehnologia cardurilor de transport contactless, care a înlocuit, încă din anul 2006, abonamentele de carton şi biletele de hârtie.

În plus, STB SA pune la dispoziția călătorilor următoarele modalități alternative de plată a călătoriei:

 • prin SMS, direct de pe dispozitivul mobil;
 • prin intermediul aplicaţiei gratuite de mobil 24Pay(nu necesită deţinerea unui card de transport);
 • cu cardul bancar contactless, direct la validator (acest serviciu este disponibil în autobuzele Otokar, Mercedes Citaro hibrid, în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41);
 • cu cardul dual BRD-STB.

Cardul de transport Activ poate fi încărcat concomitent cu călătorii și cu oricare tip de abonament, iar cele două titluri de călătorie pot fi utilizate în paralel.

Cardul Activ nominal poate fi achiziţionat doar de la centrele de emitere şi reîncărcare carduri.

Cardul Activ nenominal poate fi achiziționat de la toate centrele de vânzare.

Cele două tipuri de carduri pot fi reîncărcate la toate centrele de vânzare și la automatele de vânzare.

Mai mult decât atât, cardul Activ nominal poate fi reîncărcat și prin intermediul platformei de reîncărcare on-line.

Cardul de transport Multiplu este destinat călătorilor ocazionali și poate fi achiziționat de la toate centrele de vânzare și de la automatele de vânzare.

 

Atenție!

Plata călătoriei nu poate fi efectuată la conducătorii vehiculelor sau la corpul de control, iar bonul fiscal nu echivalează cu titlul de călătorie.

Înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, asiguraţi-vă că aveți asupra dumneavoastră cardul de transport sau, după caz, documente care atestă gratuitatea.

Validarea cardului de transport este obligatorie, indiferent dacă acesta este încărcat cu abonament, la fiecare urcare în mijloacele de transport public de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – llfov.  

Plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute. 

Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov și a metroului, timp de 120 de minute.

Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria. În schimb, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară o nouă validare a cardului. 

Plata prin SMS trebuie realizată înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, iar în câteva secunde veți primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei.

Titlurile de călătorie achiziționate prin intermediul aplicației 24Pay sunt activate automat, după confirmarea tranzacției, fără a fi necesară validarea acestora la echipamentele din mijloacele de transport public. Titlurile de călătorie achiziționate rămân salvate în aplicație, în secțiunea “Istoric”, iar astfel pot fi prezentate spre verificare agenților de control.

Dacă plătiți călătoria prin SMS sau prin intermediul aplicației 24Pay, asigurați-vă că bateria telefonului dumneavoastră este încărcată suficient pe tot parcursul călătoriei.

În momentul controlului, trebuie să prezentați angajaților noștri titlul de călătorie valabil sau documente care atestă gratuitatea, iar în caz contrar, trebuie să vă legitimați în vederea aplicării măsurilor legale.

Înainte de a călători pentru prima dată cu mijloacele de transport în comun ale STB SA, vă rugăm să consultaţi instrucţiunile de validare a cardului de transportinstrucţiunile de utilizare a serviciului de plată prin SMS şi ghidul de utilizare a aplicaţiei 24Pay.

Pentru a ajunge cât mai uşor la destinaţia dorită și pentru a reduce timpul de aşteptare în staţii, vă recomandăm să vă planificaţi călătoria cu ajutorul aplicaţiei gratuite Info Transport Bucureşti.

 

Recomandări pentru o călătorie în siguranță:

 • fiţi atenţi la urcarea/coborârea în/din vehicule, astfel încât să evitați producerea accidentelor;
 • urcați/coborâți în/din vehicule numai prin locurile indicate;
 • țineți-vă de bare, în timpul deplasării, pentru a evita accidentările;
 • nu țineți la vedere bunurile de valoare și supravegheați-vă bagajele pe toată durata călătoriei.

Recomandări pentru o călătorie civilizată:

 • nu consumaţi alimente şi băuturi în vehicule;
 • nu aruncați resturile menajere în vehicule sau în stațiile de transport;
 • nu puneți picioarele pe scaune;
 • evitați pe cât posibil să vorbiți la telefon și să ascultați muzică în vehicule, pentru a nu-i deranja pe ceilalți călători;
 • cedați locul pe scaun persoanelor în vârstă, gravidelor sau copiilor;
 • nu încurajați comerțul ambulant şi persoanele care apelează la mila călătorilor;
 • transportarea animalelor de companie este permisă, însă doar în cazul câinilor însoțiți care au lesă și botniță, ori a animalelor mici ținute în brațe, dar cu respectarea prevederilor OUG nr. 55/2002.