Validare și consultare carduri


Sistemul Automat de Taxare se bazează pe tehnologia cardurilor de transport contactless și este realizat astfel încât să asigure o informare corectă a călătorilor și un timp scurt pentru validarea cardurilor.

Echipamentele de validare permit, în mod facil, efectuarea mai multor tipuri de operațiuni, precum validarea cardului pentru una sau mai multe persoane, validarea abonamentului pe traseu comun și consultarea titlurilor de călătorie încărcate pe card.

Pentru fiecare operațiune în parte, validatoarele afișează mesaje specifice, însoțite de semnale sonore și luminoase, atât timp cât cardurile de transport se află în proximitatea validatoarelor.

 

Validarea cardului de călătorie

Validarea se realizează prin apropierea cardului de zona centrală a validatorului, la o distanță de 1-2 cm de zona special marcată în acest sens, timp de 2-3 secunde.

Validatorul confirmă validarea cardului prin afișarea mesajului "Călătorie plăcută!" și emiterea concomitentă a unui semnal sonor scurt și a unui semnal luminos verde.

 

Validarea cardului în vehiculele STB SA, cu excepția autobuzelor Otokar și Mercedes Citaro hibrid
Validarea cardului în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid
Validarea multiplă a cardului de călătorie

Validarea multiplă se realizează prin apăsarea butonului 2 (în vehiculele STB SA, cu excepția autobuzelor Otokar și Mercedes Citaro hibrid) sau a butonului “+” al validatorului (în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid) și apropierea cardului de validator, după ce titularul cardului a validat în prealabil propria călătorie.  

Operațiunea de validare multiplă trebuie repetată pentru fiecare persoană care însoțește titularul cardului, iar contravaloarea călătoriilor efectuate este dedusă în mod corespunzător din portofelul electronic al cardului.

Validatorul confirmă validarea cardului pentru fiecare persoană în parte prin afișarea mesajului "Călătorie plăcută!" și emiterea concomitentă a unui semnal sonor scurt și a unui semnal luminos verde.

 

Validarea multiplă în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibridValidarea cardului de călătorie pe traseu comun

Validarea pe traseu comun se realizează prin apăsarea butonului 2 (în vehiculele STB SA, cu excepția autobuzelor Otokar și Mercedes Citaro hibrid) sau a butonului “r” al validatorului (în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid) și apropierea cardului de validator.     

Pe porțiunea de traseu comun a mai multor linii de transport aparținând aceluiași grup de linii, titlul de călătorie tip abonament eliberat pentru una dintre aceste linii se poate utiliza și pentru celelalte.  

Prin grup de linii se înțeleg liniile de transport în comun pentru care se percepe același tarif (cost pentru o călătorie sau pentru un tip de abonament). Sunt grupuri de linii tip expres, liniile tip urban, cursele speciale, liniile tip regionale.

Porțiunea de traseu comun se raportează doar la un grup de linii (expres, urban, curse speciale, regionale). Abonamentele valabile pe linii aferente unui grup de linii nu pot fi utilizate pe un alt grup de linii, chiar dacă acestea au trasee sau porțiuni de trasee comune.

 

Validarea cardului pe traseu comun, în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibridConsultarea cardului de călătorie

Consultarea cardului se realizează prin apăsarea butonului 1 (în vehiculele STB SA, cu excepția autobuzelor Otokar și Mercedes Citaro hibrid) sau a butonului “i” al validatorului (în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid) și apropierea cardului de validator, până la derularea tuturor informațiilor înscrise pe card.

Operatiunea se încheie în momentul apariției mesajului "Retrageți cardul".

 

Consultarea cardului în vehiculele STB SA, cu excepția autobuzelor Otokar și Mercedes Citaro hibridConsultarea cardului în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibridAtenție!

În situația în care cardul nu este încărcat cu titlu de transport și este apropiat de validator, validatorul afișează mesajul „Ne pare rău, nu aveți titlu de călătorie valabil” și emite concomitent un semnal sonor prelung și un semnal luminos roșu.

În cazul în care cardul deja validat este apropiat de echipamentul de validare, validatorul afișează mesajul “Card deja validat” și emite concomitent un semnal sonor scurt și un semnal luminos verde.

Atunci când cardul nu interacționează un timp suficient cu validatorul, procesarea informațiilor de pe card nu este finalizată, iar validatorul afișează mesajul „Repetați validarea la același validator” și emite concomitent un semnal sonor prelung și un semnal luminos roșu.