STB SA - Societatea de Transport Bucuresti STB SA
 
 

Contraventii

La urcarea in mijlocul de transport in comun, calatorul este obligat sa valideze de indata cardul de transport, indiferent de titlul de calatorie detinut.

La solicitarea reprezentanţilor corpului de control, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte la cererea acestora actele de identitate.

Respectarea unei tinute decente, formata din camasa de culoare deschisa si pantalon culoare inchisa, reprezinta o masura impusa de Societatea de Transport Bucuresti STB SA angajatilor ce indeplinesc functia de controlor legitimatii de calatorie. In timpul programului de lucru (in functie de anotimp), controlorii legitimatilor de calatorie poarta: - vestele (culoare albastru) cu sigla STB (față) şi cu inscripţia CONTROL (spate); sau - tricouri tip polo (culoare albastru), inscriptionate cu aceleasi insemne distinctive, care se regasesc si pe veste.

Persoana care utilizează serviciul public de transport și care nu deține un titlu de transport valabil, poate achita pe loc un titlu de călătorie la tarif special, în sumă de 50 lei.

In situatia in care calatorul achita pe loc titlul de călătorie la tarif special, agentul de control elibereaza cardul de suprataxa completand datele inscriptionate pe verso. Emiterea unui card de suprataxa permite finalizarea calatoriei in mijlocul de transport in care s-a constatat contraventia, insa nu permite efectuarea altor calatorii in alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. In cazul in care se doreste factura fiscala, aceasta se elibereaza la sediul din Calea Serban Voda nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxa si a actului de identitate.

Refuzul achitării pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special va avea drep consecință sancționarea contravențională a persoanei, prin întocmirea procesului verbal de contravenție.

Conform art. 18 din Ordonanta nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate.. In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.

Conform Regulamentului serviciului comunitar de transport public local de calatori in regiunea Bucuresti-Ilfov, se aplica sanctiuni si pentru alte categorii de abateri, din care selectam: a) calatoria fara titlu de calatorie valabil (emitent, operator tarif si perioada de valabilitate) si validat la inceputul calatoriei, sau fara un alt document care sa permita efectuarea calatoriei; b) calatoria cu un titlul de calatorie valabil dar nevalidat, indiferent de modul de obtinere; g) impiedicarea organelor de control sa-si exercite atributiile, inclusiv refuzul de legitimare;

Conform Regulamentului serviciului comunitar de transport public local de calatori in regiunea Bucuresti-Ilfov, călătorul are obligatia sa valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – lfov.

Bonul fiscal nu reprezinta titlu de calatorie. Verificarea titlului de calatorie de catre agentii constatatori.se face doar prin intermediul cardului de transport.

Pe portiunea de traseu comun a mai multor linii urbane de transport, abonamentul eliberat pentru una dintre ele se poate utiliza si pentru celelalte. Formula “Traseu comun” se refera la liniile urbane ale Societatii de Transport Bucuresti STB-SA care au, pe anumite portiuni, traseu comun.

Abonamentele eliberate pentru liniile preorasenesti, liniile Expres sau linii speciale au tarife diferite fata de liniile urbane, fiind distinct mentionate in oferta tarifara, in consecinta un calator care are abonament valabil pe liniile urbane nu poate justifica plata calatoriei pe portiunea de traseu comun cu liniile preorasenesti, liniile Expres sau linii speciale.

Contravaloarea taxei de călătorie dedusă odată cu validarea Portofelului electronic, dă dreptul la o singură călătorie, pe o semicursă, fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat.

Cardurile de călătorie se vor folosi numai în condiţiile pentru care au fost eliberate.

Cardurile Activ nominale nu pot fi transmise altor persoane.

Impotriva procesului - verbal de constatare a contravenţiei, întocmit pentru abateri de la regulile de călătorie în mijloacele de transport în comun, se poate formula plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Prin Decizia nr.953 din 19.12.2006, publicată în Monitorul Oficial nr.53 din 23.01.2007, Curtea Constituţională a constatat că prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sunt neconstituţionale.

In consecinţă, plângerile formulate împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor întocmite de agenţii constatatori se vor depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.